Головна » 2015 » Січень » 6 » Технологія виконання розпису
10:06
Технологія виконання розпису

Перед тим, як приступати до розпису, необхідно натягнути шовк на раму   та нанести на нього малюнок майбутнього розпису за допомогою шаблону:

Підготовка шаблону  — робимо ескіз майбутнього малюнку, бажаної величини на папері. Для того, щоб зручніше перенести малюнок на тканину, обводимо його темним маркером або олівцем.

Натягування тканини —Натягувати тканину для розпису можна різними способами. Якщо елемент декору невеликий, можна використати звичайні п'яльця. Взагалі, існують спеціальні рами, які регулюються на будь який розмір тканини під розпис. Тканину фіксують за допомогою гачків, які входять в комплект із рамою. Можна закріпити її кнопками до звичайної дерев'яної рами. Важливо, щоб тканина була добре натягнута.

 

Розсувну раму за допомогою гвинтових кріплень зібрати під потрібний розмір.

Натягнути шовк на раму за допомогою спеціальних натяжних гачків. Спочатку шовк натягується по чотирьох кутах.

Потім на натяжні гачки потрібно наколоти одну зі сторін тканини, а протилежну натягувати, поволі закріплюючи на рамі. Повторити процедуру з рештою країв. За правильної натяжки поверхня шовку повинна бути тугою та гладенькою, без складок. В результаті тканина повинна стати рівно натягнутим «листом». (Не перестарайтеся з натяжкою, бо можна сильно деформувати волокна - так, що вони після прання не стануть на місце, і готовий виріб буде з дефектом.)    
 

   Потім потрібно акуратно перенести малюнок на тканину, використовуючи олівці

   середньої м’якості. Шаблон чудово проглядається через шовк, тому перенести

   його на тканину нескладно.

Перенесення ескізу на тканину — щоб перенести малюнок на тканину підкладаємо ескіз (шаблон) під неї та акуратно обводимо його контури простим олівцем  можна використовувати і ескізний олівець. Також бувають спеціальні фломастери, лінії від яких зникають при пранні виробів.

Наносимо резерв по лініях свого малюнка. Краще почати з верхнього лівого кута. Це правило, яке застосовується в пастельної техніці, діє і тут - щоб не змазати контур. Головне, стежте, щоб в лінії контуру- резерву не було розривів і пропусків. Він відокремлює одну деталь малюнка від іншої, і якщо в лінії є розрив, то фарба витече за його межі і перемішається з іншого (іноді такий прийом спеціально використовують, але не в нашому випадку).
 Потрібно перевірити, чи немає розривів у лінії контуру.  Можнаа  капнути краплю води на обведену деталь малюнка: якщо є огріхи, то рідина розтечеться за межі. Після нанесення контуру і наступних виправлень потрібно дати йому висохнути.

Є контури по тканині в тюбиках , натискати тюбик з резервом, потрібно обережно. Слідкувати, щоб лінії були суцільними, а елементи малюнку замкнуті.


Розфарбовування малюнку — визначившись з кольорами і дочекавшись висихання контуру-резерву (прискорити цей процес допоможе фен), починаємо розфарбовувати малюнок. Пам'ятайте, що набирати фарбу потрібно сухим пензлем, оскільки фарба на водній основі. Тримайте біля себе серветку для видалення з пензля зайвої вологи. Щоб отримати плавні переходи та переливи кольору, потрібно ту ділянку змочити водою. Тоді на вологу тканину нанести спочатку світлий колір фарби, а потім темніший. Якщо хочеться різноманітності або плавності переходів, просто розведіть кожен колір водою в різному співвідношенні - так у вас вийдуть різні відтінки одного кольору. Для цього використовуйте палітру або  стаканчики і піпетки для набору фарби.
Найважче - рівно розфарбувати фон. Не потрібно поспішати, щоб не пошкодити малюнок. Краще зайвий раз помилуватися власним творінням.

Ось малюнок нанесений і розфарбований, але ми ще можемо внести невелике доповнення. Трохи присипте його великими кристалами кухонної солі і побачите, які дива вона творить. Тільки не захоплюйтеся з цією технікою, а то весь ваш малюнок просто зникне.  Готовий малюнок залишаємо сохнути на шість годин.

Фарби - використовуються спеціальні для розпису по тканині та поділяються на два види:

  • Фарби, які закріплюються парою (професійні);
  • Фарби, які закріплюються праскою (для початківців).

Оздоблення — при бажанні оздобити можна універсальними контурами, які нададуть вашому малюнку виразності, святковості та неповторності. 

Категорія: Батик | Переглядів: 346 | Додав: Max7 | Теги: батик | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar